Improvisatorisk fortellerkonsert med Heidi Dahlsveen

Et prosjekt jeg er virkelig stolt av å ha vært med på, er “Det eldgamle treet jamrer skjelvende” – En improvisatorisk fortellerkonsert basert på myten om Balders død. Av og med Heidi Dahlsveen, meg selv og med regi av Gudrun Glette.

Det var utrolig lærerikt og fint å få arbeide sammen med forteller Heidi Dahlsveen og regissør Gudrun Glette. Å få bruke mine egne musikalske tema og leke med dem og bearbeide dem ved hjelp av to ulike loopmaskiner var både utfordrende, morsomt og litt skummelt. 🙂

Det eldgamle treet jamrer skjelvende - nettplakat mars 11

Heidi Dahlsveen og Svein Fuglestad har tatt utgangspunkt i en av de mest kjente mytene i norrøn mytologi: Fortellingen om Balders død. Balder er sønn av Odin og Frigg, og den godeste og mildeste av alle gudene. Han er lysets gud og så vennlig og vakker at det nesten stråler av han. Absolutt alle elsker Balder, bortsett fra Loke som er misunnelig på Balders voldsomme popularitet, og vil hevne seg og ødelegge det vakre og gode i verden ved å ta livet av Balder. Balders død er kjærlighetens fallitt, kjærlighetens fallitt er begynnelsen på verdens undergang.

Når så Loke lykkes i å drepe Balder, er det kun èn som er villig til å reise til dødsriket for å redde Balder: Den unge Hermod. Hvorfor vil ingen andre prøve å redde den vakre guden som de elsker så høyt? Hvorfor vil ingen andre prøve å redde lysets gud? Hva er det med Hermod som gjør at han er villig til å gjøre alt som står i sin makt for å få Balder tilbake? Balder drømte om sin egen død, hvilken drøm drev Hermod ut på en reise for å møte døden?

Heidi Dahlsveen og Svein Fuglestad har laget en forestilling som gir lyd til gamle myter.  En konsert om hvordan fryd og glede falt. Sammen presenterer de en fortelling om kjærlighetens (s)kår og om det å føle annerledes – kanskje både den gang og i dag? Utgangspunktet er tekster hentet fra norrøn mytologi i kombinasjon med nyskrevet musikk og vokale lydeffekter av Svein Fuglestad. Resultatet er blitt en improvisatorisk fortellerkonsert som utforsker musikalske møter i spennet mellom gammelt og nytt.

En del tekniske duppeditter trengtes for å gjennomføre den improvisatoriske fortellerkonserten om Balders død.

En del tekniske duppeditter trengtes for å gjennomføre den improvisatoriske fortellerkonserten om Balders død.

Det eldgamle treet og meg - fra forestilling

Det eldgamle treet og meg – fra forestilling

Heidi og meg i aksjon under en av forestillingene.

Heidi og meg i aksjon under en av forestillingene.

Heidi Dahlsveen har arbeidet som profesjonell forteller nasjonalt og internasjonalt siden 1996. Hennes hovedfokus som forteller er å samtidsaktualisere tradisjonelle fortellinger. Heidi Dahlsveen er ansatt som Høgskolelektor i Fortellerkunst ved Høgskolen I Oslo.

Svein Fuglestad er en allsidig sanger og formidler, som gjerne søker utradisjonelle sammenhenger med sine ulike musikalske prosjekt. Han er utdannet musikkterapeut (FAMI), og  er ansatt som høgskolelektor i musikk/aktivitetsfag på Høgskolen i Oslo og som kulturleder ved Aksept – senter for alle berørt av hiv. Han er medlem av Oslo Fagottkor, og har også en egen duo sammen med pianisten Tone Skaali.

Gudrun Glette er utdannet i fortellerkunst, musikk og teater (NYU). Hun er ansatt i en administrativ ledende stilling ved Den norske Opera & Ballett og har i tillegg til utøvende virksomhet, regissert flere sceniske produksjoner. I sitt virke bestreber hun alltid å skape et helhetlig kunstnerisk uttrykk og finne en form som åpner opp for publikum.

“Sangen om lyset og fortellingen om månen”

En av låtene som ikke fikk plass i selve forestillingen ble koblet sammen med en afrikansk myte, og ble i stedenfor til ekstranummeret på disse improviserte fortellerkonsertene. Her er “Sangen om lyset og fortellingen om månen” fra Litteraturhuset 6. april 2011: