Enkemesse – vi er her for å tenne lys. En interaktiv, musikalsk fortelling

Enkemesse scene

Vi er her for å tenne lys – En musikalsk fortelling om Enkemesse i en allehelgensnatt
– av og med Svein Fuglestad


Fra juni 2022 har jeg reist rundt og presentert den musikalske fortellingen om Enkemessa. Dette er et faglig utviklingsarbeid som jeg har gjort som en del av jobben min på Institutt for sosialfag på OsloMet – storbyuniversitetet, med mine 25 år på Aksept -senter for alle berørte av hiv, Kirkens bymisjon, i ryggmargen.

Fortellingen om Enkemessa var Oslomet sitt bidrag under Pride house i Oslo i juni 2022. Da var tema for Pride house naturlig nok «historien», siden vi markere Skeivt kulturår og 50 år siden avkriminaliseringen av seksuelle handlinger mellom menn. Dette er en fortelling fra ei ganske nær fortid, som både har kirkehistorisk og homohistorisk betydning.

På begynnelsen av 1990-tallet var homo-miljøet i Oslo sterkt rammet av aids-epidemien. Det var en tid preget av smittefrykt, stigma og høye dødstall, med få møtesteder for sorg og savn. For å møte de berørte menneskene der de var, tok Aksept – senter for alle berørt av hiv – initiativ til en nattmesse på dansegolvet til homodiskoteket ‘Den Sorte Enke’ høsten 1992.

Svein Fuglestad var ny sivilarbeider på Aksept, og fikk ansvaret for gjennomføringen av arrangementet sammen med prest og daglig leder Helge Fisknes. I denne forestillingen tar han oss med 30 år tilbake i tid og inn i en interaktiv musikalsk fortelling om prosessen rundt Enkemessen. Et rom for å sørge og minnes døde venner, en mulighet for å stå sammen i solidaritet og løfte fram håpet.

Svein Fuglestad: Manus, fortelling, vokal
Tove Kragset: pianoarrangementer, piano, lydinnspillinger
Carl Petter Opsahl: klarinetter, lydinnspillinger
Siri Magnusen: manuskonsulent, prosessuell sparringspartner og praktisk medhjelper

Enkemessen kan framføres av Svein Fuglestad aleine, eller sammen med en eller to musikere.
For booking ta kontakt med: svein@sveinfuglestad.no